Vin och mat

Att kombinera vin och mat är något som många gör, det är inte alltid så enkelt att veta hur de olika smakerna gifter sig med varandra. Det finns vissa saker som är bra att lära sig, vinets kvalité och matens kvalité är två faktorer som spelar in. Tänk på att det ska vara likvärdigt, ett kraftigt vin kräver en maträtt med karaktär och som har djupa smaker. Genom att kombinera vin och mat rätt höjer du smakerna på både vinet och maten. För att vinet ska kunna smaka bättre är det viktigt att lagra det på rätt sätt. Nedan kommer du få läsa om hur man ska lagra vin i vinkyl eller vinkällare.

Vin och mat i kombination

Det finns vissa smaker som inte alls passar bra ihop med vin. Det är bra att kunna vilka dessa smaker är för att på bästa sätt kunna kombinera vin och mat rätt.

  • Ägg – kan ge vinet en smak av metall, det går att rädda maträtten genom att lägga till fett, sälta eller lite syra.
  • Starkt doftande kryddor – kan neutralisera vinets dofter, exempel på dessa kryddor är curry, nejlika och spiskummin.
  • Skarp syra – använd inte för mycket syra i din mat då det inte går ihop med vin. Det gäller att neutralisera syran i maten.
  • Tänk syrliga viner till syrlig mat – lite syra är gott i både mat och vin, tänk att syra i maten kräver syra i vinet för att det ska fungera bra ihop.
  • Söta viner kräver söta efterrätter – tänk på att alltid välja ett vin som är sötare än den dessert du serverar.
  • Het mat till sötare viner – sötare viner passar bra till het mat då de dämpar hettan i maten.

Prova dig fram

För att veta hur vin och mat fungerar i kombination med varandra är det bra att prova sig fram, främst för att veta vad man själv tycker fungerar bra. Men det finns några saker som kan vara bra att veta för att förstå hur vin och mat går ihop med varandra.

  • Druvsort – grunden är alltid druvan, vilken druvsort man väljer spelar roll. Olika druvsorter ger olika smaker, vissa ger mer syrliga viner, andra mer fruktiga viner och vissa ger mer sträva viner.

Det finns vissa övningar man kan göra för att förstå sig på vin och mat i kombination med varandra.

  1. Välj ut tre olika viner, gärna med olika druvor.
  2. Lägg upp en citronklyfta, socker och salt på en tallrik.
  3. Prova vinerna separat utan något annat till.
  4. Prova sedan vinerna med de olika tillbehören i munnen, för att kunna känna skillnaden.

Efter man gjort detta, börja då förbereda fisk, kyckling och nötkött utan att tillsätta någon krydda. Upprepa sedan processen för att känna av skillnaden på vinerna rena och med smaker i munnen. Detta är två bra sätt för att kunna lära sig vin och mat i kombination och hur smaker gifter sig med varandra.

Sommelierutbildning

Sommelierutbildningen är perfekt för dig som älskar vin och vill ta ditt vinintresse till nästa nivå! Anser du dig redan vara kunnig nog inom vin eller har du kanske tidigare gått en sommelierutbildning? Hoppa då direkt på steg 2 för att vidareutveckla dina befintliga vinkunskaper.

Lagra vin

Det är viktigt att lagra viner och ta hand om dem väl, så det inte förlorar sin karaktär. Viner förvarar och lagrar man bäst liggandes. Lagra vin i vinkyl, vinkällare eller i ett vinställ.

Lagra vin hemma

Lagra vin i vinkyl

  • Vinlagring.se – Har stor kunskap av vinlagring och ett brett utbud av vinkylskåp och andra tillbehör för att bäst kunna lagra sitt vin.
  • Elgiganten.se – Har ett stort utbud av vinkylskåp i olika prisklasser.
  • Bygghemma.se – Har ett brett sortiment av olika typer och modeller av vinkylar.

Använd vinställ

  • Kitchentime.se – Har många olika modeller på snygga vinställ.
  • Vinlagring.se – Har snygga vinställ som passar perfekt för att inreda ditt hem med.
  • Kitcha.se – Har vinställ i olika storlekar, prisklasser och material.

Lagra vin i vinkyl eller i vinkällare

Man behöver inte vara expert för att lagra vin hemma, viner som blir bättre efter de har lagrats ett eller ett par år kan med fördel förvaras i en vinkyl. Dyrare viner som har ett högt andrahandsvärde bör förvaras i en vinkällare. För att läsa mer om hur man bäst lagrar vin, klicka här.